Prima impresie contează: Tehnici de interacțiune cu profesorii și colegii

Deşi mulţi subestimează primele momente dintr-o interacţiune socială, acestea sunt foarte importante, putând potenţa sau compromite o viitoare prietenie.

S-a constatat faptul că sistemul nostru de imagini sau opiniile noastre perceptive rămân de cele mai multe ori în urma comportamentului. Sună complicat, dar ideea evidenţiază faptul că o prima impresie bună va rămâne neschimbată, chiar dacă acţiunile din realitate spun altceva. Dar lucrurile pot funcţiona şi în sens invers. Dacă aţi făcut cuiva o prima impresie proastă vă va fi aproape imposibl să o schimbaţi, oricât de mult v-aţi strădui. Propun să nu ajungem în astfel de situaţii, pregătindu-ne din timp comportamentul şi respectând principiile de bun-simţ.

Iată ce ar trebui să ştiţi: fiţi mereu naturali şi zâmbiţi sincer, pentru că numai aşa veţi emana energie pozitivă, devenind adevăraţi magneţi de prietenie.

Folosiţi un limbaj lipsit de înjurături şi conotaţii obscene. Nicio persoană nu va vrea să aibă în preajmă un vulcan de incultură. Aşa că nu uitaţi să citiţi, pentru că numai aşa veţi dobândi un limbaj elevat şi atrăgator.

Priviţi interlocutorul în ochi, dar nu vă holbaţi. Este vizibil deranjant şi obositor să fim agresaţi de ochii cuiva, mai ales când este pentru prima dată când interacţionăm cu acea persoană.

Tonul vocii este şi el la fel de important. Fiţi cât mai călduroşi, dar în acelaşi timp serioşi, acordând respectul cuvenit interlocutorului.

Păstraţi o distanţă corespunzătoare, pentru a nu invada spaţiul intim. Oamenii se simt confortabil atunci când nu intraţi în zona 0-50 centimetri. Aşa că pentru început este mai bine să-i lăsam pe ei să facă primul pas.

Un alt lucru, la fel de important ca primele, de care trebuie neapărat să ţinem cont este aspectul. Atunci când te întâlnesc pentru prima dată, oamenii au tendinţa de a te analiza miticulos, judecând după înfăţişare. Pentru a evita să faceţi o impresie proastă, ţineţi cont să fiţi cât mai îngrijiţi. Folosiţi parfum atât cât trebuie şi nu exageraţi în privinţa ţinutei şi look-ului, mai ales la școală. Profesorii nu vor fi încântați să observe că acordați mai mult timp aranjării decât realizării temelor.

Cartea „Prima impresie”, de Ann Demarais şi Valerie White, precum şi „Codul bunelor maniere” sunt „elixiruri secrete” care vă vor transforma în adeveărate modele ale comportamentului. Reţineţi că nu aveţi două şanse să faceţi o impresie bună. Aşa că, la acest capitol, fiţi cât mai perfecţionişti !