Cum bănuiesc că fiecare dintre noi ne dorim să reuşim în viaţă şi să atingem un nivel superior, propun să aflăm de ce anume avem nevoie. În primul rând, puteţi începe prin a demola acele mituri conform cărora numai cei înzestraţi de la natură reuşesc. Apoi, tot ceea ce trebuie să faceţi este să munciţi proporţional cu visul şi scopul vostru, şi cel mai important să credeţi în voi.
În definiţie, talentul este o formă superioară de dezvoltare a aptitudinilor, precum şi combinarea lor originală care asigură creaţia de valori noi şi originale. Mulţi cercetători susţin că ereditatea joacă un rol foarte important în dobândirea talentului. Totuşi, există numeroase cazuri care confirmă vorba: „S-a născut talent şi a murit speranţă”. Astfel aflăm că talentul şi potenţialul nu sunt suficiente pentru reuşită, importante fiind munca şi interesul acordat pentru domeniul respectiv.
Supradotarea poate fi cel mai de seamă aliat însă poate fi şi un inamic care stă în calea succesului.Te poţi naște superdotat, iar cu muncă, educaţie şi condiţii prielnice de mediu să ajungi cât mai sus sau poţi să ai toate cele enumerate, dar să-ţi lipsească motivaţia şi determinarea, astfel incât darurile tale vor fi rispite.
Cum o subdotare poate compensa un lips?
Studiile au arătat că insuficienta dezvoltare a unei modalităţi senzoriale sau chiar lipsa ei duce la perfecţionarea alteia care preia funcţiile cele dintâi. Un bun exemplu îl reprezintă persoanele lipsite de văz, care îşi dezvoltă mult sensibilitatea tactilă şi olfactivă. Putem vorbi de subdotări chiar şi în cazul celor mai de seamă genii. Notele lui Einstein din şcoală ne arată că nu a fost cel mai strălucit copil, însă ambiţia şi dorinţa de a le arăta celorlaţi că se înşeală în privinţa lui l-au făcut să-şi depăşească condiţia. Aşa că dacă nu v-aţi născut genii, nu descurajaţi şi nu-i lăsaţi pe cei puţin mai norocoşi să vi-o ia înainte. Munca din greu fară pic de talent vă poate duce foarte sus, însă talentul făra muncă este nefolositor.
Cum să naştem talente ?
Un rol foarte important în accentuarea unui talent, îl are susţinerea morală. Mai precis, sugestionarea şi încurajarea. Astfel, dacă pentru cel mai mic progres sau realizare a celor mici, îi aplaudăm, sugerându-le că au facut ceva bine, putem deveni adevaraţi “sclulptori de comori”. S-a arătat că acei copii care sunt lăsaţi să picteze pe pereţi şi să explorez de unii singuri natura, sunt mai productivi decât cei restricţionaţi şi subjugaţi.
Reţineţi că ambiţia şi perseverenţa vă pot face cei mai talentaţi oameni. Cu încredere în forţele proprii şi munca suficientă veţi depăşi orice obstacol sau lips şi veţi cunoaşte realizarea. Pentru a scoate în evidenţă ideea centrală, vorbele lui Albert Einstein sunt cele mai sugestive: „Geniul este 1% talent şi 99% muncă din greu”.