SKANDANBERGU’ CARE RIDICĂ RESPECTU’

By 12 November 2014Sport

Nu sunt o mare fană a sportului, însă pasiunea și implicarea colegului meu, Cătălin, m-a determinat să-i iau un interviu.

Aşadar, faceţi cunoştinţă cu Irimia Cătălin, elev în clasa a XI-a C, băiatul cu ochi albaştri, din banca a treia. Cătălin iubeste sportul încă de mic. A renunţat la fotbal pentru  skandanberg. Un sport care măsoară forța în brațe a concurenților.

 

REPORTER:  Eşti caracterizat drept sportivul clasei. Ce poţi să îmi spui dspre sportul pe care îl practici acum?

CĂTĂLIN: Skandanberg-ul este un sport de contact care se desfăşoară la o masă specială, în care concurenţii își măsoară forța prin puterea brațelor. Din păcate, încă nu este recunoscut ca sport olimpic, însă există câteva federaţii care promovează acest sport.

REPORTER: Cum ai ajuns să practici acest sport? Te-a îndemnat cineva?

CĂTĂLIN:  Nu, pur şi simplu. La început eram învins de majoritatea competotoilor. Se întâmpla în clasele a VII-a şi a XII-a. M-am antrenat din greu şi am decis să concurez la Campionatul Naţional. Am ieşit pe penultimul loc. Eram însoţit de tata. Acolo ne-am întâlnit cu nişte prieteni vechi, foarte buni la skandanberg, care m-au luat în cercul lor să mă antreneze. Aşa am început. Am dat de oameni puternici care m-au învăţat până în cel mai mic detaliu arta acestui sport.

REPORTER:  Presupun că ai şi un antrenor. Spune-mi ceva despre el.

CĂTĂLIN:  Nu este nevoie neapărat de un antrenor. Poţi să te antrenezi şi singur. Dar este bine să ai un partener cu care să exersezi. Al meu este Alin Cuemjiev, de trei ori vicecampion naţional.

REPORTER:  Mi-ai spus că ai făcut fotbal înainte. De ce ai renunţat?

CĂTĂLIN:  Da, aşa e, am făcut şapte ani fotbal, dar am fost nevoit să renunţ din cauza unei accidentări la genunchi pe care am suferit-o în clasa a opta.

REPORTER:  Regreţi că ai renunţat?

CĂTĂLIN:  Da, pentru că am pierdut mult timp în care aş fi putut deveni bun la altceva. De exemplu, la skandanberg.

REPORTER:  Cu toate acestea, dacă ai putea să te reapuci de fotbal, ai face-o?

CĂTĂLIN:  Nu. Pentru mine, skandanberg este un sport complet.

REPORTER: În orice sport trebuie să te menţii în formă, deci în ce constă antrenamentul tău?

CĂTĂLIN:  Mă antrenez de două ori pe săpămână la masă şi de două ori la sală, unde încerc să-mi lucrez intens partea superioară.

REPORTER:  Cum decurge o competiţie de skandanberg?

CĂTĂLIN:  Pot vorbi despre Campionatul Naţional, unde am concurat la categoria juniori. Mai întâi ne prezentăm în spatele scenei, pentru a confirma prezenţa. Apoi, numele noastre vor apărea pe un ecran. Tot acolo vor fi afişate meciurile şi masa la care vom concura. Se pierde prin dublu-eliminat.

REPORTER:  Ai câştigat vreo competiţie?

CĂTĂLIN: Nu, dar am ieşit pe locul trei la campionatul între licee. Anul acesta e foarte important pentru mine. Sper să ies pe primul loc la Campionatul Naţional. M-am antrenat mult.

REPORTER:  Succes! Îţi ţinem pumnii!

CĂTĂLIN:  (râde) Mersi.

REPORTER:  Cum te imaginezi în viitor?

CĂTĂLIN:  Doar un simplu sportiv. Am să fac sport doar în timpul liber, nu am să fac o meserie din asta. În România nu este un sport atât de promovat, deci nu se câştigă prea mulţi bani.

REPORTER:  Ai vreun idol în acest sport?

CĂTLĂIN:  Nu am un idol, dar simpatizez mulţi sportivi. Ştii cum se spune: „Meseria se învaţă furând”.

REPORTER:  Ce sfaturi le poţi da sportivilor?

CĂTĂLIN: În primul rând, le sugerez tuturor să facă sport, pentru că sportul promovează seriozitate, o conduită bună şi o viaţă sănătoasă. Iar pe sportivi îi sfătuiesc să se concentreze mai mult pe partea motivaţională, competiţiile fiind puternice, cu concurenţi puternici şi nu trebuie să se dea bătuţi.

REPORTER:  Cum rămâne cu şcoala? Cum te împarți între sport și şcoală?

CĂTĂLIN:  Sportul şi şcoala au ceva în comun: seriozitatea. Eu îmi împart timpul în două: şcoală, dimineaţa şi sport, în timpul liber. Skandanbergul este important pentru mine, dar şcoala este la fel de importantă.

REPORTER:  Nu ai fi putut să o spui mai bine. Mulţumesc pentru interviu şi succes la concurs!

CĂTĂLIN:  Mersi. Să-mi spui când pot începe să dau autografe!

 

Radu Cristina-Alexandra, XI C, Liceul ”M. Sadoveanu”

Leave a Reply