Viitor cu aer exotic!

By 30 November 2014Educatie

Știm cu toții că este un atuu să cunoști o limbă străină. Dar dacă reușești să inveți una mai putin răspândită, atunci șansele de reușită cresc simțitor. Engleza, franceza sau germana au deja tradiție in școlile din România, insă, de câțiva ani incearcă să se familiarizeze cu japoneza, chineza sau araba. Chineza se afla pe poziția a doua in topul celor mai bine plătite limbi rare in România, prima poziție fiind ocupată de limbi pentru care există doar unul-doi traducători autorizați, cum ar fi persana, urdu, finlandeza, slovena. Un vorbitor de limba chineză câștigă, in medie, 200 de euro pe zi, adică cel puțin 3.000 de euro lunar.

Majoritatea cursurilor incep prin a te invăța propoziții de bază, cum se scrie in aceste limbi, care sunt regulile de bază și gramatica. Cel mai dificl este scrisul, cum limbile exotice nu au un alfabet asemenea limbii noastre, trebuie invățate semnele grafice.

În limba chineză sunt peste 20 de mii de semne, așa că a le ști pe toate ar fi imposibil. Chiar și absolvenții de facultate cunosc doar câteva mii. Dar dacă înveți simbolurile de bază, atunci poți citi și formula la rândul tău câteva mii de enunțuri.

Japoneza, de exemplu. Vă amintiți de desenele animate japoneze “Sailor Moon”. Ce-i drept, era aproape imposibil să reţii vreo replică, dar toată lumea ştia să spună “arigato”. Adică “mulţumesc”, în japoneză. Probabil că mulți știu că “bună ziua” în japoneză se zice “coniciua”, dar puțini sunt cei care și-ar da seama de asta, dacă ar vedea doar caracterele desenate. Cam la fel stau lucrurile cu araba sau chineza.

Limba sacră a Islamului, limba arabă este utilizată de către musulmanii din întreaga lume. Ea are douăzeci şi opt de litere. Cuvintele arabe sunt scrise şi citite pe linii orizontale de la dreapta la stânga. Insă, numerele sunt scrise de la stânga la dreapta, ca în limbile europene.

Să inveți limbi exotice poate fi și distractiv. Puzzle-urile sau jocurile lingvistice pot fi extrem de folositoare. Te ajută să memorezi cuvintele mai repede si mai eficient. Sigur, câteva jocuri de vocabular nu vor face minuni și trebuie complementate cu lecții mai serioase, dar ele pot fi un bonus extrem de bine venit.

Pe lângă centrele în care elevii plătesc pentru a urma cursuri de chineză sau japoneză există în Capitală licee unde astfel de limbi se învaţă gratuit, într-un mod interactiv și cu activităţi menite să-i motiveze pe elevi. Pe lângă japoneză și chineză mulți tineri se orientează și către alte limbi precum: hindi, arabă, norvegiană sau ebraică. Hindi poate fi studiată la centre de limbi străine la prețuri între 550 și 750 de lei pentru trei luni.

Leave a Reply