Vise de adolescent

By 18 May 2018Redactia Cantemir Voda, Stiri

Visul este o formă de imaginație involuntară ce constă într-o succesiune de imagini, sunete, idei, emoții și alte senzații care apare în timpul somnului.

Deşi definiţia viselor este complexă, mai important decât a afla ce sunt ele este a şti dacă şi cum anume ne influenţează acestea. Sigmund Freud a fost cel care a studiat pentru prima dată visele şi interpretarea acestora. În opinia lui, conţinutul viselor este legat de dorinţe înfrânate şi nesatisfăcute. În ziua de azi, numărul cărţilor care se promit că pot interpreta visele este uriaş. De aceea se impune trasarea unei delimitări între conţinutul adevărat şi fantezia din aceste cărţi.

Visele te pot sugestiona doar atâta vreme cât accepţi acest lucru. Astfel, putem vorbi despre două tipuri de influnţe: una negativă si una pozitivă.

Citind despre visul unui şarpe si acceptând semnificaţia oferită de cărţi conform căreia nu ai prieteni de încredere, fiind în pericol de a fi trădat, această idee se va întipării în inconştinet, accentuând suspiciunea. În opinia lui Alex, cărţi cu astfel de interpretări pot fi foarte periculoase. Exista oameni lipsiţi de un bun simţ raţional care vor lua de bun tot ce e scris într-o carte, ghidându-şi viaţa şi acţiuniile după ceea ce visează noaptea.

Dar visele pot fi şi bune, asta pentru cei care au simţ practic şi foame de creativitate. Visele dinamizează viaţa psihică, îmbogăţind-o cu creaţii fantastice şi uluitoare. Fără acei oameni care au îndrăznit să-şi depăşeasă limitele şi să-şi imagineze lucruri de domeniul științifico-fantasticului, literatura ar fi fost mult mai săracă în neobișnuit. Gândiţi-vă la o lume în care toţi autorii ar scrie doar despre întamplări cotidiene, călatorii şi fapte istorice.

Un exemplu de explorator al conţinutului viselor este scriitoarea Mary Shelley, autoarea cărţii „Frankenstein”. Aceasta a mărturisit că ideea cărţii i-a apărut în vis şi că nu şi-ar fi putut imagina niciodată conştient un astfel de personaj. Pentru unii  liceeni, visele pot avea şi funcţie predictivă. Ana a povestit cum în clasa a XII-a a visat subiectele ce vor pica la Bacalaureat. Atât de complexe şi fascinante, visele rămân în continuare un subiect controversat şi dezbătut. Studii recente arătând că animale precum câinii au vise cu conţinut olfactiv.

Viaţa onirică ne oferă o sursă de inedit, iar prin faptul că putem visa atât de diversificat ar trebui să ne considerăm norocoşi.

Leave a Reply